Tai Chi voor kinderen

Vooral voor kinderen is het fijn als zij een manier kunnen vinden om zichzelf te ontladen. De meeste kinderactiviteiten zijn vaak naar buiten gericht. Daarom is het ook fijn om een moment te creëren waarbij de kinderen alleen bezig zijn met hun eigen energie, zodat ze alle spanningen van de dag los kunnen laten. Er wordt toch een hoop van kinderen verlangt; op school moeten ze zich inspannen om te leren. Tussendoor blijven veel kinderen over en na schooltijd gaan ze soms ook nog mee met de opvang. Vaak hebben kinderen al een heel vol weekprogramma. Hartstikke leuk maar het vraagt ook veel van ze. Tai Chi kan kinderen helpen om alle drukte van zich af te laten glijden en even alleen maar te concentreren op hun eigen energie. Door diepe ademhaling en grote, langzame bewegingen komen de kids weer in hun lijf en in hun eigen energie. De kinderen worden zich niet alleen bewust van de energie in hun eigen lichaam maar ook van de energie om hen heen en dat van andere mensen. Zo kan er ruimte ontstaan waarin zij kunnen voelen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en dat we alle positieve energie die we voor onszelf opbouwen tijdens de les, ook kunnen uitstralen naar onze naasten. Aan ieder die het nodig heeft. Zo kan Tai Chi het bewustzijn van kinderen op een speelse manier vergroten.
Kinderen kunnen zich vaak goed inleven en hebben hier ook veel plezier in! Naast rustige bewegingen is er ook  ruimte voor meer actieve oefeningen wat zorgt voor een afwisselend programma. Tai Chi bevordert de creativiteit en het concentratievermogen. Soms hebben kinderen zelf een beweging bedacht die helemaal past in de Tai Chi les. We gaan die dan met z’n allen proberen en dat is erg leuk!
We doen regelmatig een oefening met de 5 elementen; Water, Hout, Vuur, Aarde & Metaal. Met een klein verhaaltje worden de kinderen meegenomen in de oefening en zo onthouden zij deze ook gemakkelijker. Tai Chi is voor kinderen van alle leeftijden.

Tai Chi les voor kinderen met lichamelijke klachten of aandoeningen

Kinderen die door lichamelijke klachten of aandoeningen niet vrij met hun lichaam kunnen bewegen hebben veel baat bij Tai Chi en Qigong. De fijne rustige bewegingen helpen bij de stabiliteit van gewrichten en om de spierkracht en coördinatie te vergroten. De zachte bewegingen in combinatie met de ademhaling zorgen voor meer ontspanning en laat de energie door het hele lichaam stromen. Tai Chi en Qigong kan ook zittend worden beoefend. Ook al is er weinig beweging mogelijk kan Tai Chi een grote bijdrage zijn voor het kind. De bewustwording van de ademhaling is al heel helend voor het welzijn van het kind.

Samen doen we ontspannende en leuke oefeningen waar de kinderen veel plezier in hebben.

Voordelen van Tai Chi:

  • Verhoogt de spierkracht die gewrichten ondersteunt en beschermt
  • Verhoogt het uithoudingsvermogen
  • Verhoogt de gewrichtstabiliteit
  • Helpt het evenwicht en vermindert het vallen
  • Verbetert de houding, het geheugen en ontspanning

Het is fijn dat kinderen leren hoe zij hun energie beter kunnen regelen. Hoe zij door diepere ademhaling kunnen ontspannen en zichzelf ook weer kunnen opladen met nieuwe energie. Door de oefeningen wordt spierkracht en lichaamsbewustzijn op een zachte en speelse manier vergroot.